«Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

image004

 
Στα 700 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για επενδύσεις ενεργειακής θωράκισης κατοικιών που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης σε συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α) και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά και τον συντονιστή του Φορέα Παθητικών Συστημάτων και Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, Παντελή Πατενιώτη.
Οι κ.κ. Παραδιάς και Πατενιώτης ενημερώθηκαν από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την πρόσφατη απόφαση χρηματοδότησης του «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2014, με στόχο να καλυφθούν όλες οι υφιστάμενες ανάγκες, αλλά και για τις πρόνοιες που λαμβάνονται – από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας – ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής υλοποίηση του Προγράμματος στη νέα Προγραμματική Περίοδο.
Ήδη όπως είναι γνωστό, έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προχρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια είσπραξη των ενισχύσεων από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
«Χρηματοδοτούμε με 65 εκατομμύρια ευρώ την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου για την αναβάθμιση στο “Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον” για χιλιάδες κατοικίες. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μεγάλη ρευστότητα στο χώρο της οικοδομής και ταυτόχρονα συντηρούμε τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.
«Στη νέα Προγραμματική Περίοδο διεκδικούμε τη συνέχιση του Προγράμματος, με έναν συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, με άλλα 450 εκατομμύρια ευρώ περίπου, δημόσια και ιδιωτική δαπάνη, επεκτείνουμε το Πρόγραμμα έτσι ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του Δημοσίου, των Δήμων και τα επαγγελματικά κτήρια. Έτσι, δρομολογούμε συνολικά μία θετική αειφόρο και βιώσιμη παρέμβαση στο χώρο της οικοδομής και ασφαλώς δημιουργούμε και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης» συνέχισε.
Από την πλευρά του ο κ. Σ. Παραδιάς επεσήμανε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες στη σημερινή Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνο με γενναία βοήθεια προς τους ιδιοκτήτες και με σημαντικές ελαφρύνσεις από τη φορολογία του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο κ. Π. Πατενιώτης τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί μέσα από χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε, να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του κατασκευαστικού τομέα και ταυτόχρονα να μπορέσει να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη του 20% που προβλέπεται αυτή τη στιγμή από την Ε.Ε.
Επιπρόσθετα ο κύριος υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Πατενιώτη για την πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο εκπροσώπων κλάδων 28 κρατών, για την δυνατότητα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της μελέτης που προβλέπει την επένδυση 600 δις ευρώ σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, καθώς επίσης για την εκπόνηση κοινού υπομνήματος που θα περιέχει τις προτάσεις χρηματοδότησης και τα κονδύλια από τα οποία είναι δυνατή η άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων με σκοπό την ενημέρωση των ευρωβουλευτών και των εθνικών αντιπροσώπων. Ο κ. Μανιάτης ζήτησε από τον κ. Πατενιώτη την άμεση ενημέρωσή του με την ολοκλήρωση του υπομνήματος και την περαιτέρω συνεργασία με τους φορείς της αγοράς για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.
Με εκτίμηση,
Παντελής Πατενιώτης
Συντονιστής